Informace o značení alergenů ve školní jídelně

Dne 13. 12. 2014 nabývá účinnosti Nařízení Evropského Parlamentu a Rady EU č. 169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Podle něho se musí každý spotřebitel dozvědět, zda se v nabízené potravině nebo pokrmu vyskytují alergeny, jejich seznam je v nařízení uveden.
Alergeny jsou přirozeně se vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému, která může vyústit až k anafylaktickému šoku. Tomu se nařízení o vyznačení alergenů v jídelním lístku snaží zabránit. Minimální množství alergenu nezbytného pro vyvolání alergické reakce se označuje jako prahová hodnota. U každého jedince je tato prahová hodnota jiná, takže nelze objektivně stanovit univerzální hodnotu.
Alergii mohou způsobit všechny potraviny, ale EU specifikovala 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení a jsou přílohou nařízení 1169/2011/EU. Tento seznam bude v případě potřeby doplňován dle nejnovějších vědeckých poznatků.
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník, případně zákonný zástupce ohlídat sám. Není možné se věnovat výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má plnit funkci pouze informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů. Označení přítomnosti alergenu je vyznačeno na jídelním lístku číslem označující alergen, jejichž seznam je vyvěšen u jídelního lístku.

Mgr. Ivana Kleinová, vedoucí školní jídelny

Seznam alergenů