LVK poprvé – očima vedoucího kurzu

V letošním roce jsme pro náš kurz vybrali SKI areál Kraličák, který se nachází v Hynčicích pod Sušinou na úpatí masivu Králického Sněžníku. I přes větší vzdálenost se ukázalo, že zvolit tento areál byla dobrá volba. Příjemné ubytování v zrekonstruované horské chatě nabídlo prostorné pokoje a hlavně lyžařský areál v okolí chaty byl naprosto vyhovující. I přes nepříznivé podmínky a teploty nad nulou byla v provozu většina širokých a přehledných sjezdovek. Areál nabízel ideální kopce jak pro začátečníky, tak pro pokročilé lyžaře, kteří většinu výcviku absolvovali na červené sjezdovce za kopcem ve Stříbrnici vybavené sedačkovou lanovkou. Celý areál byl propojen, takže jsme bez problémů mohli využít všechny sjezdovky, navíc byl nástup na první pomu v blízkosti chaty. Na letošní kurz vyrazilo celkem 40 lyžařů, ze kterých nemělo s lyžováním žádné zkušenosti celkem 17 žáků. Ve středu už jsme všichni bezpečně zvládli jízdu na vleku a hlavně bezpečné sjetí kopce, na který nás vlek dovezl. Po prvním pondělním rozčarování z obědu a večeře se od úterý naštěstí ustálila i kvalita jídla.
Malým oříškem byl středeční odpolední program, při kterém se z bezpečnostních důvodů zařazuje místo lyžování náhradní program. Okolí Hynčic pod Sušinou nenabízí mimo rozhlednu na Štvanici a krásného lyžařského areálu žádné jiné zajímavé místo, a tak jsme vyrazili na turistickou procházku za krásami okolí, která se nám mírně protáhla. Pravdou je, že po středeční procházce bylo na chatě slyšet unavené a spokojené chrupkání ještě před večerkou. Kromě lyžování jsme se se žáky také účastnili přednášky horské služby, která nás seznámila s činností HS a s nebezpečími, která můžou návštěvníky hor potkat. Mnoho zábavy jsme si užili také při večerních programech, ve kterých si žáci vyzkoušeli spolupráci při nejrůznějších stmelovacích hrách.

Náš pohodový týden zakončila čtvrteční diskotéka, na které se vyznamenala hlavně děvčata, která klukům názorně ukázala, jak to vypadá, když se to pořádně rozjede a také páteční závod ve slalomu, ve kterém zajeli nejrychlejší časy Jan Matoušek a Nikola Vrbická. Na celotýdenní organizaci povedeného lyžařského kurzu se nejen na svahu, ale také při večerních programech, podílel pan učitel Radek Hnilica, paní učitelka Ivana Vaňková a pan instruktor Vladimír Břichnáč, za což jim patří velké poděkování. To si zaslouží i žáci našich sedmých tříd za přístup, kterým výrazně pomohli celkové pohodě, která kurz provázela.

Mgr. Jakub Machel

Fotografie z kurzu:

https://neplachovice.rajce.idnes.cz/

(Název: Lyžák 2019, Kód: HPS2019)