Lyžařský kurz Hynčice pod Sušinou z pohledu vedoucího kurzu

V roce 2020 jsme již podruhé navštívili lyžařský areál na úpatí Králického Sněžníku, který se rozkládá mezi obcemi Hynčice pod Sušinou a Stříbrnicí. Hned po odjezdu od školy jsme se přesvědčili, že i přes větší vzdálenost lyžařského areálu je Králický Sněžník zajímavou volbou, neboť se většina našich žáků těšila do Jeseníků, nebo dokonce do Beskyd. Žáci si tak přirozenou cestou rozšířili obzor o další pohoří České republiky.

Při příjezdu k areálu a pohledu na zelené louky jsme se mírně zděsili, ale v provozu byla většina sjezdových tratí. I přes velice nepříznivé podmínky, které letošní zimu provázely, byly sjezdovky slušně zasněženy a připraveny, takže jsme si lyžování v rámci možností užili do sytosti. Odjezd v neděli a den navíc se ukázal z pohledu lyžařského výcviku jako skvělá volba a také díky šikovnosti letošních sedmáků jsme už v pondělí odpoledne bezpečně zvládli vlek a proháněli se na bílých pásech technického sněhu. První družstvo vedl náš externí instruktor Vladimír Břichnáč, a o družstva začínajících lyžařů se společně se mnou staral pan učitel Hnilica. Na vše dohlížela paní učitelka Vaňková, která rovněž pomáhala s večerním programem a zajišťovala noční dohled nad žáky. Všem třem patří velké poděkování za spolupráci a pomoc během celého kurzu. Mimo lyžování jsme do programu zařadili také nejrůznější soutěže a turnaje, ve kterých žáci sbírali body do svých týmů a v závěru kurzu bylo vyhlášeno i pořadí v nelyžařských disciplínách. Třešničkou lyžařského kurzu byl tradiční závod ve slalomu, který rychleji či pomaleji, ale hlavně úspěšně, absolvovalo všech 29 lyžařů. Mezi chlapci trať nejrychleji absolvoval Richard Quis a nejrychlejší lyžařkou se stala Irena Bolíková, která měla zároveň i nejrychlejší čas ze všech závodníků.

Vyhovující lyžařské podmínky (i přes velmi nepříznivou zimu), skvělá kuchyně a příjemné ubytování nás letos opět přesvědčily, že Hynčice jsou ideálním místem pro naše lyžařské kurzy a rádi se budeme do této oblasti vracet i v dalších letech. Až na pár nepříjemných situací byl letošní lyžařský kurz vydařený. Kromě toho, že jsme všichni výborně zvládli týden na svahu, žáci během pobytu na horách neřešili, kdo je z áčka a kdo z béčka, ale prožili lyžák společně jako sedmáci.

Mgr. Jakub Machel