Výlet 7. tříd do Lednicko-valtického areálu

Ještě nenastal ten správný předprázdninový čas, přesto však 7. třídy využily nižších předsezónních cen a vyrazily na konci května na školní výlet do turisticky velmi atraktivní oblasti, kterou je Lednicko-valtický areál nalézající se na jihu Moravy. Brzké ranní vstávání se jevilo jako náročný úkol, který jsme však všichni zvládli a ve vlaku z nás ranní ospalost spadla úplně. Cesta byla sice dlouhá, ale proběhla bez větších komplikací a před polednem jsme se už mohli kochat nádherným okolím Lednického zámku. V rámci naplánovaných prohlídek jsme navštívili nejprve nejstarší zámecký skleník v České republice a následně nádherné interiéry zámku Lednice. Ze zajímavých sbírek a krásných zámeckých pokojů bych rád vyzdvihl schodiště nacházející se v knihovně, které je celé vyřezáno z jednoho kusu dřeva. Po prohlídce zámku následovala procházka na nedaleký Minaret, kde si odvážnější mohli prohlédnout okolí Lednického zámku z výšky přibližně 50 metrů. Po přestávce na oběd následovala asi 2 km dlouhá procházka do kempu Apollo, kde jsme byli ubytováni. Ti otužilejší ještě před večeří stihli navštívit nedaleký Mlýnský rybník u Apollonova chrámu a osvěžit se v překvapivě teplé vodě. Na večer jsme ještě u rozdělaného ohně strávili pár příjemných chvil a pomalu jsme se ubírali sbírat síly na další část našeho výletu.
Druhý výletní den pro nás nezačal moc dobře, protože autobus, který nás měl odvézt do Mikulova, byl už obsazen jinou školou a do autobusu jsme se nevešli. Nevěšeli jsme ale hlavu a čas do příjezdu dalšího spoje jsme strávili opět u Mlýnského rybníka. Další šok nastal v Lednici, kdy nás řidič odmítl vzít do prázdného autobusu a nevyšel nám tak ani druhý pokus dostat se do Mikulova. Rychle jsme vymysleli náhradní řešení a 6 km dlouhou procházkou přes Janův hrad jsme se dostali do obce Ladná, odkud nám jel vlakový spoj do Břeclavi. Po obědě a rozchodu v centru města jsme naskočili do vlaku a vyčerpaní jsme se doslova rozvalili na sedačkách a vstřebávali všechny příjemné i nepříjemné zážitky našeho dvoudenního výletu. I přes některé nesnáze se náš výlet vydařil, navštívili jsme spoustu krásných a zajímavých míst a naši žáci zjistili, že i nepříjemné zkušenosti jsou zkušenosti a každá situace jde nějakým způsobem vyřešit.

Mgr. Jakub Machel, Mgr. Alexandra Neiserová, Mgr. Jana Divilová

 

Školní výlet pohledem Viktorie Sedláčkové

V úterý 30. 5. jsme se školou jeli na školní výlet do Lednicko-valtického areálu. První den jsme si prošli zámecký skleník, zahrady zámku Lednice a taky vnitřek zámku. Po prohlídce zámku jsme si udělali asi 4 km procházku na Minaret. Poté jsme měli asi hodinku rozchod v Lednici, takže jsme si šli koupit nějaké dobroty a taky vodní pistolky, které byly zábavou dne.
Sešli jsme se a šli jsme asi hodinku do kempu Apollo, kde jsme se ubytovali a kdo chtěl, tak se šel projít k vodě a okoupat se. Když jsme se vrátili do kempu, kdo chtěl tak si zahrál volejbal, a když jsme dohráli, tak jsme šli na večeři. Po večeři jsme si sedli k ohýnku a chvilinku po večerce jsme šli každý do chatek.
Další den byl hodně zajímavý a komplikovaný. Vstali jsme a chtěli jsme jet autobusem do Mikulova, jenomže nás nevzal řidič autobusu. Pěšky jsme šli do Lednice, kde jsme mysleli, že nás jiný autobus vezme, ale nevzal. Takže jsme šli pěšky dlouhou procházkou přes Janův hrad do Ladné. Tam jsme nastoupili do vlaku do Břeclavi, kde jsme měli rozchod. Po rozchodu jsme šli na vlak, který nás zavezl do Olomouce, kde jsme přestoupili na vlak domů.
Tento výlet byl sice náročný, ale i přesto všechno byl nádherný, a moc jsme si ho užili.

Viktorie Sedláčková, třída 7. A