Konec školního roku 2013/2014

Milí žáci, paní učitelky, paní vychovatelky, páni učitelé,
na konci minulého školního roku jsem nám všem přála, ať výměna oken běží tak, jak má a ať nenastanou nějaké nečekané komplikace. Určité komplikace však nastaly, rekonstrukce začala téměř o dva měsíce později, ale díky pochopení všech, tedy i vás, milí žáci, jsme začátek tohoto školního roku i s přestavbou za plného provozu školy zvládli na výbornou.
Školní rok se rozjel (co si budeme povídat – někomu rychleji, někomu pomaleji) a vy jste se svými spolužáky a učiteli zažívali mnoho různých aktivit, samozřejmě kromě běžné výuky 🙂 .
Díky projektu Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Moravskoslezském kraji jste mnozí z vás navštívili různé exkurze na Masarykově střední škole zemědělské v Opavě nebo v Dolní oblasti Vítkovic a Landek Parku. Hodně zážitků jste si určitě odnesli i z návštěvy Science centra iQLANDIA v Liberci.
Nemohu opomenout činnost žákovské rady, a to Žárovky i Žárovičky, která pro vás připravila mnoho zajímavých soutěží a aktivit. Jen namátkou: zúčastnili jste se Mistrovství škol ve hře piškvorky, dvakrát jste soutěžili ve sběru papíru, sledovali jste úklid a výzdobu tříd, hráli jste pexeso a dokonce jste s Žárovkou mučili svá těla pod heslem „Buď fit!“. V dubnu jste se barevně oblékli a na konci školního roku se první stupeň vyladil do barev duhy. Milá Žárovko i Žárovičko, sviťte nám takhle intenzivně i v příštím školním roce! Děkuji.
V letošním školním roce jste si mohli vybírat z úžasného počtu (téměř dvaceti) zájmových kroužků. I zde jste určitě zažili mnoho pěkných chvil. Mnozí z vás reprezentují školu na různých mimoškolních akcích ať už svým zpěvem, přednesem, hrou na hudební nástroj či tancem.
Odvážnější jedinci (a moc jim fandím 🙂 ) se zúčastnili četných vědomostních, pěveckých, sportovních a jiných soutěží a olympiád. A i když jste se někdy neumístili tak, jak jste si přáli, nebuďte smutní… Je dobře, že se soutěží účastníte, je to pro vás zkušenost k nezaplacení.
Během školního roku jste mnohokrát navštívili divadlo, muzeum, knihovnu, kino,… vyslechli jste si poučné a zajímavé přednášky. V zimě jste krásným vystoupením na zámku zahájili adventní čas, a i když letošní zima byla téměř bez sněhu, tak i letošní „lyžák“ se vydařil a vy jste si na sněhu zalyžovali. Páťáci si v lednu odskočili do Ledové Prahy, a protože nejste, jak se říká „žádná béčka“, tak jste se v březnu pro změnu procházeli ulicemi Paříže. V dubnu jste přiložili ruku k dílu a pomáhali jste s organizací Dne otevřených dveří a také jste soutěžili o nejhezčí velikonoční kraslici. Pod taktovkou deváťáků jste ještě stihli dvě diskotéky, Mikulášskou nadílku, Dětský a sportovní den. No a nesmím zapomenout na školní výlety… je toho opravdu hodně, že? Myslím si, že jste v tomto školním roce viděli, slyšeli a zažili mnoho zajímavého a že si prázdniny všichni právem zasloužíte. Nejen vy žáci, ale i vaši učitelé, protože bez nich by skutečně nic nebylo. To vše, o čem jsem se tady zmínila, dělají učitelé často ve svém volném čase a to proto, aby se vám škole líbilo a měli jste na školu hezké vzpomínky.
Na konci školního roku se vždy hodnotí vaše výsledky, vaše práce ve škole. Ne jinak je tomu i letos. Mnozí z vás si ponesou domů vysvědčení, se kterým jste spokojeni, někteří jste možná zklamáni, že se to moc nepovedlo. Nezoufejte, příští školní rok to může být lepší, záleží jen na vás. Těší mě, že jsem mohla udělit 23 žákům pochvalu ředitelky školy. Samozřejmě, že výborných žáků je mezi vámi daleko více, svědčí o tom skutečnost, že na konci tohoto pololetí bylo uděleno 73 pochval třídního učitele. Všem těmto žákům gratuluji.
A teď již malé prázdninové loučení…
Prvňáčci, máte za sebou první rok školní docházky. Líbilo se vám ve škole? Určitě ano 🙂 . Příští školní rok budete mít opět vaši paní učitelku. Druháčci, skvěle jste zvládli učit se v tak velkém počtu a vaši paní učitelku budete mít i příští školní rok. Třeťáci, na vás čekají hned dvě změny – přestěhujete se o poschodí výš a budete mít novou paní učitelku třídní. Novou paní učitelku budete mít i vy, čtvrťáci. Z páťáků se stanou žáci druhého stupně, kamarády z Brumovic jste již poznali. Šesťáci se nám přestěhují na jinou část budovy, sedmáci, vám se nic nemění. A z osmáků se určitě stanou činorodí deváťáci v tom nejlepším smyslu slova. A zbývají žáci deváté třídy. Milí deváťáci, přeji vám do další etapy vašeho života jen to nejlepší, držte se, neboť život nemá zábradlí. Mnoho štěstí!
Krásné prázdniny všem a v září na shledanou.

PaedDr. Ivana Pavlíková