Základní škola a Mateřská škola Neplachovice Naši žáci v dobrém rozmaru V barvách duhy Hledání Bludišťáka Základní škola a Mateřská škola Neplachovice Adaptační kurz Posloucháme Sběr vody Bude se testovat Zbarví se? A pod mikroskop

Vaříme se šéfkuchařem panem Zbyňkem Diatkou

Dne 15. ledna 2020 jsme měli možnost přivítat ve školní jídelně profesionálního kuchaře z firmy Podravka – Lagris pana Zbyňka Diatku. Pokud se vám letos urodily švestky, máme pro vás tipy na jejich zpracování. Budete se olizovat až za ušima. Jedním z nich je omáčka k masu, kterou vařily především naše babičky a prababičky. V naší jídelně se k obědu pod vedením šéfkuchaře Zbyňka Diatky připravovalo a servírovalo následující menu:

Polévka zeleninová s kuskusem

Pečená vepřová kotleta se švestkovou omáčkou, celozrnný knedlík

Po celý den panovala ve školní kuchyni příjemná pracovní atmosféra a paní kuchařky byly šéfkuchaři plně k ruce. Během společné činnosti načerpaly množství užitečných kulinářských rad a získaly i nové zajímavé recepty. Ty budou do jídelníčku samozřejmě zařazovat i nadále. Věřte, že prázdné talíře jsou největší odměnou za vykonanou práci. Dětem jídlo připravené pod vedením šéfkuchaře chutnalo, což bylo vidět na prázdných talířích. Za skvěle odvedenou práci a výborně připravené menu děkuji nejen panu Diatkovi, ale také všem kuchařkám z naší školní kuchyně.

Recept: pečená vepřová kotleta se švestkovou omáčkou

  • 1 kg vepřové kotlety
  • 300 g švestkových povidel
  • 50 g rajčatového koncentrátu
  • 250 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
  • 150 g cibule
  • 80 g slaniny
  • 30 g perníku na strouhání
  • 2 g černého celého pepře
  • 2 g nového koření
  • 2 g jalovce
  • 3 ks bobkového listu
  • 40 g hladké mouky
  • sůl podle chuti

Maso omyjeme, rozdělíme na části a osolíme. Takto připravené maso zprudka opečeme na rozehřáté, najemno nakrájené slanině. Po opečení vložíme maso do pekáče nebo gastronádoby. (Maso lze opéct i v předehřátém konvektomatu na 220°C po dobu cca 10 minut.) Do výpeku přidáme nakrájenou cibuli, překrájenou kořenovou zeleninu, rajčatový koncentrát a vše důkladně orestujeme.
Podlijeme trochou hovězího vývarem a vývarem z jalovce a divokého koření, osolíme a krátce podusíme. Takto připraveným základem zalijeme opečené maso. Vložíme do trouby nebo konvektomatu. Maso v průběhu pečení alespoň jednou otočíme. Upečené maso vyjmeme ze základu a po vychladnutí ho nakrájíme na jednotlivé porce.
Výpek slejeme do hrnce a vše rozmixujeme tyčovým mixerem do hladka. Přidáme švestková povidla. Požadované množství omáčky upravíme nejlépe hovězím vývarem. Omáčku zahustíme strouhaným perníkem a moukou, kterou si předem nasucho opečeme. Omáčku důkladně provaříme. Podle chuti osolíme.

Šárka Petlachová, vedoucí ŠJ