Dne 15. ledna 2020 jsme měli možnost přivítat ve školní jídelně profesionálního kuchaře z firmy Podravka – Lagris pana Zbyňka Diatku. Pokud se vám letos urodily švestky, máme pro vás tipy na jejich zpracování. Budete se olizovat až za ušima. Jedním z nich je omáčka k masu, kterou vařily především naše babičky a prababičky. V naší jídelně se k obědu pod vedením šéfkuchaře Zbyňka Diatky připravovalo a servírovalo následující menu:
Polévka zeleninová s kuskusem
Pečená vepřová kotleta se švestkovou omáčkou, celozrnný knedlík
Po celý den panovala ve školní kuchyni příjemná pracovní atmosféra a paní kuchařky byly šéfkuchaři plně k ruce. Během společné činnosti načerpaly množství užitečných kulinářských rad a získaly i nové zajímavé recepty. Ty budou do jídelníčku samozřejmě zařazovat i nadále. Věřte, že prázdné talíře jsou největší odměnou za vykonanou práci. Dětem jídlo připravené pod vedením šéfkuchaře chutnalo, což bylo vidět na prázdných talířích. Za skvěle odvedenou práci a výborně připravené menu děkuji nejen panu Diatkovi, ale také všem kuchařkám z naší školní kuchyně.
Recept: pečená vepřová kotleta se švestkovou omáčkou
- 1 kg vepřové kotlety
- 300 g švestkových povidel
- 50 g rajčatového koncentrátu
- 250 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
- 150 g cibule
- 80 g slaniny
- 30 g perníku na strouhání
- 2 g černého celého pepře
- 2 g nového koření
- 2 g jalovce
- 3 ks bobkového listu
- 40 g hladké mouky
- sůl podle chuti
Maso omyjeme, rozdělíme na části a osolíme. Takto připravené maso zprudka opečeme na rozehřáté, najemno nakrájené slanině. Po opečení vložíme maso do pekáče nebo gastronádoby. (Maso lze opéct i v předehřátém konvektomatu na 220°C po dobu cca 10 minut.) Do výpeku přidáme nakrájenou cibuli, překrájenou kořenovou zeleninu, rajčatový koncentrát a vše důkladně orestujeme.
Podlijeme trochou hovězího vývarem a vývarem z jalovce a divokého koření, osolíme a krátce podusíme. Takto připraveným základem zalijeme opečené maso. Vložíme do trouby nebo konvektomatu. Maso v průběhu pečení alespoň jednou otočíme. Upečené maso vyjmeme ze základu a po vychladnutí ho nakrájíme na jednotlivé porce.
Výpek slejeme do hrnce a vše rozmixujeme tyčovým mixerem do hladka. Přidáme švestková povidla. Požadované množství omáčky upravíme nejlépe hovězím vývarem. Omáčku zahustíme strouhaným perníkem a moukou, kterou si předem nasucho opečeme. Omáčku důkladně provaříme. Podle chuti osolíme.
Šárka Petlachová, vedoucí ŠJ